Instant ontspanning

Dat stress lichamelijke klachten kan opleveren is voor niemand een verrassing. Hoofdpijn, stijve nek en schouders, veel piekeren, slecht slapen, weinig energie. Het zijn maar een paar voorbeelden waar je zoal last van kunt krijgen. Vooral als de stress langer duurt gaat dit zijn tol eisen van je lichaam. Met een korte adempauze, letterlijk, kun je lijf een steuntje in de rug geven.

Stress. De oorzaken zijn legio. Je hebt het te druk en/of je neemt te veel hooi op je vork. Er zijn zogenaamde life events gaande in je leven zoals bijvoorbeeld een verhuizing, een scheiding of het verlies van een dierbare. Of je ‘moet’ heel veel van jezelf en hebt (te) hoge verwachtingen. Waar de stress ook vandaan komt, het effect op je lichaam is hetzelfde. Je lichaam maakt stress hormonen aan. En als die te lang op een hoog niveau in je lichaam aanwezig zijn ontstaan er klachten. Om dat hoge stress level weer te laten dalen is ontspanning nodig. Maar dat is meestal niet iets waartoe je jezelf de opdracht kunt geven: ‘Zo dan ga ik nu even ontspannen, kan ik dat ook weer van mijn to-do-lijst afstrepen’.

Gelukkig is er een manier om je lichaam instant ontspanning te bieden: de buikademhaling. Het is niet moeilijk en duurt niet lang. Neem 5 minuten de tijd. Ga rustig zitten en doe je ogen dicht. Adem in door je buik te ontspannen en je voor te stellen dat je aan een roos ruikt (of iets anders waar je graag aan ruikt, mag ook). En als je uitademt blaas je zachtjes de laatste blaadjes van de roos tot je adem op is. Even pauze en dan adem je weer in en zo ga je 5 minuten door. Ookal gaat het in je hoofd te keer en moet je nog van alles, op deze manier spreek je direct het systeem in je lichaam aan dat gaat over ontspanning en help je het stress level in je lichaam verlagen. Als je dit een aantal keren per dag doet, zul je merken dat het ook in je hoofd langzaam wat rustiger wordt.

Ontspan-ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *