In gesprek met je schaduw

Schaduwkanten dus. De minder leuke kanten van onszelf die we het liefst op een ander projecteren. Onze eigen onzekerheden, angsten en onhebbelijkheden waar we niet zo’n last van zouden hebben als de ander wat meer zus of zo zou zijn. Het lijkt aantrekkelijk, maar in feite maken we onszelf afhankelijk van anderen voor ons geluk. In mijn vorige blog heb ik je uitgenodigd je eigen schaduwkanten onder ogen te zien. Zodat je er zelf iets aan kunt doen. Maar hoe dan verder? Wat kun je er dan mee?

Je weet dus dat je minder leuke kanten hebt. Hebben we allemaal. En je weet dat je die liever uitbesteedt aan een ander. Projectie. Doen we ook allemaal. Die schaduwkanten daar associëren we ons dus liever niet mee. Ermee aan de slag gaan is dan ook niet makkelijk. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen. Het belangrijkste is je te realiseren dat je één geheel bent. Het lijkt een open deur, maar hier gaat het vaak mis. Eenmaal bewust van onze schaduwkanten, willen we graag van ze af. Ze zijn niet leuk, dus moeten ze weg. En dat is nou net niet mogelijk. Ze zijn namelijk onderdeel van ons.

Stel je voor dat je bestaat uit een team van verschillende karakters, vergelijkbaar met een team binnen een bedrijf. Iedereen is anders en je moet nauw samenwerken om de klus te klaren. Sommigen liggen je goed, met anderen heb je minder en soms is iemand ronduit irritant. Wat zou het effect zijn als je gaat proberen van die irritante persoon af te komen? Zou de samenwerking verbeteren? De kans is klein. Je zult dus een manier moeten vinden om met elkaar door één deur te kunnen. Wat dan erg behulpzaam kan zijn is te onderzoeken waar die ander goed in is, welke kwaliteit schuil gaat onder het irritante gedrag.

Iemand die bijvoorbeeld altijd negatief is, heeft waarschijnlijk als kwaliteit dat hij voorzichtig is en weloverogen beslissingen neemt. Iemand die perfectionistisch is, is verantwoordelijk, nauwkeurig en precies. Iemand die alles onder controle wil houden, kan goed anticiperen. Ze zijn alleen doorgeschoten in hun kwaliteit en dan wordt het hun valkuil. Het riscio dat dit gebeurt is het grootst wanneer iemand niet gezien en gewaardeerd wordt voor wie hij is en wat hij te bieden heeft. Dan gaat hij of zij namelijk nog harder zijn best doen, en wordt dus irritant.

Met de verschillende delen van jezelf werkt het precies zo. Hoe meer je een deel van jezelf weg wilt hebben, hoe sterker en vervelender het zich zal laten zien. Het gaat er dus om (regelmatig) met dat deel van jezelf  ‘om de tafel te gaan zitten’ en te ontdekken wat je niet ziet, waardeert en erkent. Zodat je innerlijke team weer beter kan samenwerken en jij een beetje minder op de buitenwereld hoeft te projecteren. Scheelt energie 😉

Deze blog is geschreven in november 2011 en gepubliceerd op www.lijvcard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *