Gewoon lekker jezelf zijn, kun jij dat?

Het klinkt zo makkelijk, bijna cliché, om ‘lekker jezelf’ te zijn. Maar voor de meeste mensen is dat niet zo makkelijk. Dat komt omdat we al vroeg van onze ouders of verzorgers leren hoe we ons moeten gedragen, en later komt daar nog de invloed van vrienden en andere mensen uit onze omgeving bij. De overheid, maatschappelijke organisaties, de media en niet te vergeten de sociale media; overal hoor en zie je wat je moet doen en hoe je je moet gedragen om leuk, bijzonder, grappig, geslaagd en geliefd te zijn.

Je lichaam als alarmbel
Door al deze verschillende invloeden, kan de echte ‘jij’ door de jaren heen op de achtergrond raken of zelfs volledig overschaduwd worden door allerlei overtuigingen en ingesleten gedragspatronen. Dit is een onnatuurlijke en gespannen levenshouding die geestelijke en lichamelijke problemen kan veroorzaken. Bij de een komt dit pas na tientallen jaren naar buiten, bij de ander gebeurt dat sneller. Het zijn waarschuwingen vanuit jezelf, iets in je binnenste trekt aan de bel om je te zeggen ‘sorry, dit houd ik niet lang meer vol, doe er alsjeblieft iets aan’.

Jezelf zijn verbetert relaties – met jezelf en anderen
Echt jezelf zijn betekent niet dat je geen rekening houdt met anderen of moet veranderen in een narcistisch of egoïstisch mens. Het betekent dat je leeft vanuit je eigen kwaliteiten en verlangens. Je geeft je leven vorm op een manier die voor jou vervullend en bevredigend is en dat betekent in veel gevallen ook dat je minder last hebt van (vage) stressklachten en ontevreden of onzekere gevoelens. Kortom: je voelt je gelukkiger. En als je gelukkig en tevreden bent met jezelf, kun je ook gelukkiger en tevredener zijn met anderen en dat zal je relaties alleen maar verdiepen en versterken.

Jezelf zijn

Gewoon lekker jezelf zijn, kun jij dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *