Meegaan met de stroom

Wind mee op de fiets is altijd makkelijker dan wind tegen. Je bent sneller waar je moet zijn, het kost  minder inspanning en ook je humeur lijdt er niet onder. Meegaan met de stroom van het leven kost minder en levert meer op.

De natuur is hier een prachtig voorbeeld van. In de lente gaat alles rustig aan weer in beweging komen. Het zonnetje schijnt wat vaker, het wordt wat warmer, af en toe valt er een buitje. Ideale omstandigheden om te groeien. In de zomer staat alles in volle bloei. De zon is op haar heetst, de energie is naar buiten gericht, alle pracht en praal is te bewonderen. En dan wordt het herfst. De bladeren vallen van de bomen, de bloemen verliezen hun kracht net zoals de zon en de warmte van haar stralen. De natuur neemt rust en trekt zich terug. Om in de winter geheel stil te liggen, dood. Althans zo lijkt het. De energie zit in de wortels, onder de grond. Ter voorbereiding op de naderende lente.

De hele natuur doet hier aan mee. Er zijn natuurlijk bomen en planten die wat eerder zijn of wat later dan de rest, maar over het geheel genomen klopt het. Er is geen grassprietje dat midden in de winter toch gaat proberen boven de grond uit te komen. Dat werkt niet en dat ‘weet’ het.

Ook wij mensen hebben dat natuurlijke innerlijk weten wat ons vertelt wanneer de beste tijd is voor actie en wanneer voor rust, wanneer voor groei en wanneer voor stilstand. We gaan er alleen al te vaak aan voorbij en gaan dan als het ware, ongemerkt constant tegen de wind in fietsen. Heel vermoeiend en onnodig.

Eén manier om meer met de stroom mee te gaan leven is door te kijken naar wat er in de natuur gebeurt. Onze voorouders waren hier deskundig in en markeerden elke grote verandering met een feest. Op 1 februari bijvoorbeeld het Keltische feest Imbolc. Het betekent ‘in de buik’ en geeft het begin van de lente aan. De natuur is zwanger. Het was de tijd om de zaden te planten en te verzorgen, zodat er weer eten zou zijn. De tijd om het huis en de stallen schoon te maken, de dieren weer naar buiten te laten en weer in contact te komen met anderen. Na de rust en stilte van de winter kwam er weer leven in de brouwerij.

Dus… Ontwaak uit je winterslaap, maak schoon en ruim op, zet nieuwe plannen in gang, ga weer wat vaker naar buiten, zoek  vrienden en familie op, plant zaadjes in de tuin of op het balkon, zodat je er zomers weer volop van kunt genieten. De tijd is er rijp voor!

Deze blog is geschreven in februari 2011 en gepubliceerd op www.lijvcard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *